In memoriam Jääkarhu-uros Manasse

Valkea jättiläinen on poissa

Ranuan eläinpuiston vanha jääkarhu-uros Manasse on jouduttu lopettamaan vanhuuden vaivojen ja kesällä alkaneen sairastamisen vuoksi. Loppuvuodesta Manasse olisi täyttänyt 28-vuotta, mikä on kunnioitettava ikä urosjääkarhulle. Tarhaoloissa jääkarhu-urosten maksimi-ikä on n. 30 vuotta naaraiden voidessa saavuttaa jopa 40 vuoden iän.

Kesän mittaan Manasse alkoi potea vatsavaivoja, eikä sitkeä ripuli laantunut lääkityksistä huolimatta. Lisäksi sen liikkuminen on näyttänyt vaikealta ja iso karhu onkin lähinnä lepäillyt. Myöskään uima-altaassa Manassea ei ole enää loppukesällä nähty, vaikka sen tiedettiin uimisesta niin nauttivan. Eläimen omistajalla on aina velvollisuus huolehtia eläimensä hyvinvoinnista. Mikäli eläin ei enää kykene elämään lajityypillistä elämää ja sen elämänlaatu heikkenee, on osattava tehdä päätös päästää se pois kivuttomasti. Manassen hoitajat ja koko eläinpuiston henkilökunta jäävät kaipaamaan isoa valkoista karhua. Kuitenkin tieto siitä, ettei kipuja enää ole, lohduttaa. Patologiset tutkimukset tuonevat lisätietoa Manassen sairaudesta.

Ranuan eläinpuiston jääkarhut kuuluvat Euroopan eläintarhaliiton suojeluohjelmaan ja Manassen perimä säilyykin sen pojissa Ranzossa ja vielä nimeämättömässä 9-kuisessa pennussa. Ranuan eläinpuistoon jäi kaksi jääkarhua; 14 vuotias jääkarhunaaras Venus ja sen vielä nimeä odottava jääkarhunpentu. Pennun nimikilpailu päättyy 31.elokuuta. ja nimi julkaistaan 4. syyskuuta.