Kanadanhanhi

ELINTAVAT

Kanadanhanhi on alun perin pohjoisamerikkalainen laji, joka on istutettu moniin maihin Euroopassa. Suomessa se pesii maamme etelä- ja keskiosissa sekä rannikolla Oulun korkeudelle saakka. Kookas kanadanhanhi puolustaa reviiriään aggressiivisesti. Se viihtyy monenlaisissa ympäristöissä aina ulkosaariston karuilta luodoilta reheville sisävesille. Kanadanhanhet syövät vihreitä kasveja, etanoita, matoja ja muita selkärangattomia.

SUOJELU

Laji on elinvoimainen ja se kuuluu metsästettäviin riistalajeihin. Vuotuinen saalis on n. 4 000-5 000 yksilöä.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Skandinavian kanadanhanhet muuttavat talvehtimaan Etelä-Ruotsiin, Tanskaan ja Pohjois-Saksaan.

Kanadanhanhi

Branta canadensis

Canada goose

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 3-5,5 kg, siipien kärkiväli 160-175 cm.

LISÄÄNTYMINEN: Munii huhti-toukokuussa 4-6 munaa, haudonta 28-30 vrk. Itsenäistyy ensimmäisenä talvenaan, sukukypsä 3-vuotiaana.

ELINIKÄ: Rengastustietojen mukaan vanhin kanadanhanhi on elänyt yli 24-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että Suomeen kanadanhanhi tuotiin 1960-luvulla riistalinnuksi. Se sopeutui erittäin hyvin ja aiheuttaa nykyään myös ongelmia laiduntaessaan ja ulostaessaan mehevillä ruohikoilla kuten golfkentillä. Ongelma on kuitenkin lähinnä kosmeettinen.