Lehtopöllö

ELINTAVAT

Euroopan tavallisimman pöllön, lehtopöllön levinneisyys Suomessa rajoittuu Etelä- ja Keski-Suomeen. Yksittäisiä lintuja on tavattu Etelä-Lappia myöten. Lehtopöllöt viihtyvät lehti- ja sekametsissä. Viljelysalueiden keskellä olevat metsiköt tarjoavat pesintä- ja päivälepopaikkoja ja ympäristön pellot ja niityt yöllisille saalistusretkille myyrärikkaan kohteen. Pikkujyrsijöiden lisäksi lehtopöllö saalistaa lintuja. Erityisesti suuret kartanojen, mutta myös kaupunkien puistot ovat sille myös mieleen. Lehtopöllöt pesivät ontoissa puissa, mutta hyväksyvät mielellään myös pöntöt.

SUOJELU

Lehtopöllö on suojeltu luonnonsuojelulailla, kuten muutkin pöllömme.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Lehtopöllölle kovin kylmä talvi voi olla kohtalokas ja laji puuttuukin Pohjois-Suomesta. Toki maassamme esiintyvä harmaa värimuoto kestää paremmin ja pitempään kylmää ja nälkää kuin etelämpänä tavattava punaruskea muoto.

Lehtopöllö

Strix aluco

Tawny owl

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 400-800g, siipien kärkiväli 95-105cm, naaraat kookkaampia kuin koiraat.

LISÄÄNTYMINEN: Naaras munii maalis-huhtikuussa 3-5 munaa, haudonta 28-30 vrk.

ELINIKÄ: Rengastustietojen mukaan vanhin lehtopöllö on elänyt 24-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että lehtopöllö on tiukasti yöaktiivinen lintu. Sen epätavallisen suuret silmät kertovat sen sopeutuneen liikkumaan ja saalistamaan pimeässä. Päivät pöllö lepäilee tavallisimmin kuusen oksien suojassa, yleensä samassa, hyväksi havaitsemassaan paikassa.