Merihanhi

ELINTAVAT

Rannikolla ja saaristossa pesivän suurikokoisen merihanhen ravintoa ovat ruoho ja rantakasvillisuus. Myös levät, vilja ja kasvinosat kelpaavat sille. Pesä sijaitsee usein saarella tai luodolla. Poikaset viettävät emojensa seurassa ensimmäisen talvensa. Suomessa merihanhia tavataan lähes koko rannikolla.

SUOJELU

1800-luvun lopulta Suomen alkaen merihanhikantaa verotti vaino ja häirintä. 1950-luvulla aloitettu suojelu toi tuloksia ja kanta on kasvanut viime aikoihin saakka. Merihanhi on metsästettävä riistalaji, jonka saalis vuosittain on n. 4 000-7 000 yksilöä.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Merihanhi muuttaa talveksi Länsi- ja Luoteis-Eurooppaan. Osa talvehtii Venäjän eteläosissa.

Merihanhi

Anser anser

Greylag goose

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 2,5-6 kg, siipien kärkiväli n. 160 cm.

LISÄÄNTYMINEN: Naaras munii huhti-toukokuussa 4-9 munaa, haudonta 28-29 vrk. Itsenäistyy ensimmäisenä talvenaan, sukukypsä 3-vuotiaana.

ELINIKÄ: Rengastustietojen mukaan vanhin elänyt 23-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että merihanhi on kesyhanhen kantamuoto.