Supikoira

ELINTAVAT

Supikoira on alkujaan aasialainen laji, joka on levinnyt Suomeen itärajan takaa. Supikoiria on Suomessa tavattu Lappia myöten, mutta pesivä kanta rajoittunee Rovaniemen eteläpuolella. Supikoira viihtyy lehti- ja sekametsissä. Runsas aluskasvillisuus paitsi kätkee mahdollista ravintoa, myös tarjoaa suojaa lyhyillä jaloilla tassuttavalle supikoiran pennulle. Supikoira on kaikkiruokainen. Sen ruokavalioon kuuluvat mm. pikkunisäkkäät, sammakot, hyönteiset, marjat, hedelmät, vilja, haaskat ja jätteet. Se on yöaktiivinen eläin, joka ruokaa etsiessään tonkii tunkioita myös aivan ihmisasutuksen läheisyydessä.

SUOJELU

Supikoira kuuluu riistalajeihin. Supikoiria metsästetään vuosittain n. 120 000-130 000. Supikoira on turkisriistaa, mutta hyvin usein sitä kuitenkin pyydetään ”riistanhoidollisista” syistä. Supikoira ei kuitenkaan ole niin paha tuholainen kuin usein väitetään, sillä suuri osa sen ravinnosta koostuu hyönteisistä, sammakoista, marjoista, haaskoista ja jätteistä.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Supikoira varautuu talveen syömällä. Se kasvattaa nahanalaista rasvakerrostaan niin, että lähes kaksinkertaistaessa painonsa syksyisin. Sydäntalven ajan supikoira nukkuu talviunta. Uni on kevyttä ja lauhalla ilmalla herännyt supikoira voi lähteä liikkeelle.

Supikoira

Nyctereutes procyonoides

Raccoon dog

KOKO: paino 3-9kg, säkäkorkeus 25-30cm

LISÄÄNTYMINEN: Kiima maaliskuussa, kantoaika n. 2kk. Jälkeläisiä kerrallaan 6-8, jopa 12. Itsenäistyy ensimmäisen kesänsä syksyllä, sukukypsä 10 kk:n iässä.

ELINIKÄ: Enint. 12 vuotta.

Tiesitkö, että supikoirapariskunta elää yhdessä vuodesta toiseen? Uros myös osallistuu alusta asti poikasten hoitoon vahtimalla ja lämmittämällä pentuja emon käydessä ruuanhakumatkoillaan.