Tiibetinhanhi

ELINTAVAT

Tiibetinhanhi on keskiaasialainen laji, jonka pesimäalueet ovat Tiibetissä, Mongoliassa, Länsi-Kiinassa ja Himalajalla. Ravinnokseen se käyttää vihreitä kasveja sekä pieniä selkärangattomia. Tiibetinhanhia on pidetty Euroopassa puistolintuna jo pitkän aikaa. Puistoista karanneita yksilöitä on nähty Suomessakin. Ensimmäinen tiibetinhanhien pesintä Suomessa oli v. 2008 Kemijärvellä.Alkuperäisessä elinympäristössään tiibetinhanhi pesii korkeilla vuoristojärvillä.

SUOJELU

Maailmanlaajuisesti laji on elinvoimainen, mutta jotkin paikalliset populaatiot (mm. Kirgisiassa) ovat pienentyneet.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Luonnolliselta elinalueeltaan tiibetinhanhet muuttavat talvehtimaan Pohjois-Intiaan ja Myanmariin.

Tiibetinhanhi

Anser indicus

Bar-headed goose

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 2-3 kg, siipien kärkiväli 140-160 cm.

LISÄÄNTYMINEN: munia 4-6, haudonta 28 vrk. Itsenäistyy ensimmäisenä talvenaan, sukukypsä 3-vuotiaana

ELINIKÄ:

Tiesitkö, että tiibetinhanhilla on hallussaan lintumaailman korkeuslentoennätys? Muuttomatkallaan ne nimittäin ylittävät Himalajan vuoriston lentäen jopa 9 km:n korkeudessa.