Jääkarhu

ELINTAVAT

Jääkarhut elävät arktisten alueiden rannikoilla ja pohjoisten merten jäälakeuksilla. Ravinnokseen ne saalistavat pääasiassa hylkeitä, mutta niille maistuvat myös lintujen poikaset ja munat ja toisinaan myös ruskolevä. Pentujensa kanssa kulkevaa naarasta lukuun ottamatta jääkarhut elävät yksin. Tiine jääkarhunaaras vetäytyy loppusyksyllä lumiluolaan. Se säästää energiaa tulevien jälkeläisten imetystä varten. Alle puolikiloiset pennut syntyvät keskellä talvea ja viettävät ensimmäiset kuukautensa lumiluolan suojissa emon maidon varassa kasvaen.

SUOJELU

Vuonna 1973 allekirjoitettiin kansainvälinen sopimus jääkarhujen suojelemisesta. Metsästyksen sijaan ilmaston lämpenemisestä on tullut jääkarhun suurin uhka. Jääkarhut tarvitsevat merien jääpeitettä voidakseen saalistaa hylkeitä. Lyhenevä jääpeitteinen aika ja kutistuva merijää vaikeuttavat niiden saalistamista. Jäälauttojen väliset etäisyydet kasvavat, ja vaikka jääkarhu onkin hyvä uimari, tavataan hukkuneita jääkarhuja yhä useammin. Jääkarhu onkin luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi. Ranuan eläinpuiston jääkarhut Venus ja Manasse ovat osa Euroopan uhanalaisten lajien suojeluohjelmaa (EEP).

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Jääkarhu on täydellisesti sopeutunut elämään arktisilla alueilla. Sen turkki on valkoinen kesät talvet. Saaliseläinten on vaikea havaita sitä lunta vasten. Onttojen karvojen ansiosta turkissa on paljon eristävää ilmaa. Jääkarhulla voi olla jopa 10cm paksu rasvakerros, joka eristää ja kelluttaa uivaa karhua. Vararasva auttaa myös jääkarhu selviämään ruuan käydessä vähiin. Pienet korvat vähentävät lämmönhukkaa, ja tassunpohjien karvapeite sekä lämmittää että antaa lisäpitoa liukkaalla jäällä.

Jääkarhu

Ursus maritimus

Polar bear

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: paino 100-300kg, säkäkorkeus 90-125cm, uros kookkaampi kuin naaras

LISÄÄNTYMINEN: Kiima maalis-huhtikuussa, kantoaika n. 8-9kk. Viivästynyt sikiönkehitys eli alkio kiinnittyy vasta loppusyksyllä. 1-3 pentua syntyy tammi- helmikuussa. Pennut itsenäistyvät n. 1,5-vuotiaina, sukukypsyys 4-5-vuotiaana.

ELINIKÄ: 30 v., tarhaolosuhteissa jopa yli 40 v.

Tiesitkö, että jääkarhut ovat äärimmäisen taitavia ja kestäviä uimareita? Ne voivat uida jopa satoja kilometrejä lepäämättä.