Kärppä

ELINTAVAT

Kärppä elää mitä moninaisimmissa ympäristöissä, jos vain sen pääravintoa - pikkujyrsijöitä - on saatavilla. Suomessa kärppiä esiintyy koko maassa. Kärppä ei kaihda asutustakaan ja voi saalistaa myyriä ladoissa ja ulkorakennuksissa. Yleensä yksinelävä kärppä voi olla liikkeellä mihin aikaan päivästä tahansa.
Kärppä saalistaa pääasiassa pikkujyrsijöitä, mutta myös linnun munat ja poikaset, sammakot ja liskot jopa hyönteiset ja marjat kelpaavat sille ravinnoksi. Kärpät varastoivat ylimääräisen saaliin pahojen päivien varalle.

SUOJELU

Kärppä kuuluu riistalajeihin ja sitä on aiemmin pyydystetty paljonkin kauniin turkin takia. Nykyisin kärpännahkoille ei ole juuri markkinoita, mutta siitä huolimatta kärppiä pyydetään 2000–3000 yksilöä vuosittain. Metsänomistajien ja maanviljelijöiden kannattaisi kuitenkin suosia kärppiä, sillä ne voivat pitää tihutöitä tekevät myyräkannat aisoissa.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Pohjolan kärppä vaihtaa syksyllä selkäpuolelta ruskean kesäpukunsa valkoiseen talviturkkiin. Vain hännänpää säilyy aina mustana. Samalla kärpän tassunpohjien karvoitus tihenee. Valkoinen kärppä on paitsi piilossa varovaisten saaliseläinten katseilta, myös mahdollisesti yläilmoista väijyvien petolintujen silmistä. Varsinkin urosta huomattavasti pienemmät naaraat mahtuvat kulkemaan pikkujyrsijöiden lumitunneleissa saalistamassa.

Kärppä

Mustela erminea

Stoat, ermine

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: paino 90-450g, pituus 16-29cm + häntä 7-12cm, uros paljon kookkaampi kuin naaras.

LISÄÄNTYMINEN: Kiima yleisemmin keskikesällä, myös syksyllä tai jopa talvella. Viivästynyt sikiönkehitys, alkio kiinnittyy vasta n. kuukausi ennen pentujen syntymää touko-kesäkuussa, jälkeläisiä kerralla 3-8. Itsenäistyy ensimmäisen kesänsä syksyllä. Naaras sukukypsä jo synnyinkesänään, uros 10-12 kk:n iässä

ELINIKÄ: 4-7 v.

Tiesitkö, että kärpällä on viivästynyt sikiönkehitys? Parittelun jälkeen munasolu jää hedelmöittymisen jälkeen irralleen kellumaan kohtuun ja kiinnittyy vasta seuraavana keväänä, jolloin sikiönkehitys alkaa. Kärppäuros voi käydä parittelemassa jopa poikaspesässä olevien naaraspentujen kanssa, jotka synnyttävät omat pentunsa seuraavana keväänä