Myskikauris

ELINTAVAT

Siperian myskikauriita tavataan Siperiassa ja Mongoliassa. Ne elävät metsäisillä vuoristoalueilla ja ovat hyvin sopeutuneita lumisiin olosuhteisiin. Varsinkin talvella myskikauriit käyttävät ravintonaan pääasiassa jäkäliä, mutta syövät kesällä lisäksi mm. ruohoja ja puiden lehtiä. Ruokaa tavoitellessaan myskikauriit voivat kiipeillä kallellaan olevin puiden rungoilla jopa 3-4 metrin korkeuteen.
Myskikauriit elävät pääasiassa yksi tai pienissä, korkeintaan 3 yksilön ryhmissä.

SUOJELU

Myskikauriit on luokiteltu uhanalaiseksi lajiksi. Niiden suurin uhka on salametsästys. Myskikauriit ovat saaneet nimensä myskirauhasesta, jonka tuottama erite, myski, on yksi maailman kalleimmista eläinperäisistä tuotteista. Myskiä käytetään itämäisessä lääketieteessä sekä hajuvesiteollisuudessa.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Myskikauriilla on erittäin lämmin talviturkki. Karvat ovat onttoja monien arktisten nisäkkäiden tavoin. Pienestä koostaan huolimatta myskikauris pystyy liikkumaan hyvin lumessakin.

Ranuan eläinpuiston myskikauriit

Suomen ensimmäiset myskikauriit saapuivat Ranuan eläinpuistoon Saksasta Leipzigin eläintarhasta marraskuun alussa 2013. Myskikauriita on viidessä eurooppalaisessa eläintarhassa yhteensä 14 yksilöä, joista kaksi nuorta urosta Ranualla.

Myskikauris

Moschus moschiferus

Siberian musk deer

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 10-15 kg, säkäkorkeus 40-60 cm.

LISÄÄNTYMINEN: Kiima joulu-maaliskuussa. Kantoaika 6kk. Jälkeläisiä kerralla 1-3, vieroitus 3-4kk:n iässä. Sukukypsä 15-17kk:n ikäisenä.

ELINIKÄ: 10–14 vuotta.

Tiesitkö. että myskikauriilla on erikoiset pitkät ja ulkonevat, jopa 10cm pitkät kulmahampaat? Se käyttää niitä ”aseina” reviirikamppailussa.