Tunturisopuli

ELINTAVAT

Tunturisopuli elää Suomen, Ruotsin, Norjan ja Kuolan niemimaan puuttomilla tunturialueilla. Se syö pääasiassa erilaisia sammalia sekä saroja ja vihvilöitä. Talvisin se etsiytyy paikoille, joihin tuuli kinostaa lunta. Kesät sopuli viettää tunturipurojen varsilla tai muilla kosteilla paikoilla siirtyen kesän aikana alemmas tunturiin kosteuden perässä. Syksyllä se nousee takaisin avoimille tunturinlaille.
Sopulit tunnetaan joukkovaelluksista, jolloin niitä tavataan paljon niiden tavallisen esiintymisalueen ulkopuolella. Joukkovaellusten syynä on liikakansoitus: ravinnon vähetessä osan sopuleista on lähdettävä etsimään uutta elinpiiriä. Joukkovaelluksia ei enää tapahdu yhtä säännöllisesti kuin ennen, sillä ilmastonmuutoksen myötä talven olosuhteet ovat käyneet epäsuotuisiksi lisääntymiselle eikä kanta pääse kasvamaan.

SUOJELU

Tunturisopuli on Suomessa luonnonsuojelulailla rauhoitettu laji.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Tunturisopuli on sopeutunut talveen niin hyvin, että se jopa aloittaa lisääntymiskautensa talvella, jos lunta on riittävästi. Avoimessa tunturissa lumi voi kinostua jopa kolmimetriseksi, ja kinoksen alla sopulit ovat pakkaselta turvassa. Sopulit eivät kerää talveksi ruokaa varastoon, vaan ne syövät hangen alla sammalien tuoreita latvaosia. Tunturisopulin etujalkojen kynnet ovat talvella pidemmät kuin kesällä, ja näin tehokkaammat lumen kaivamisessa.

Tunturisopuli

Lemmus lemmus

lemming

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: paino 10-110g, pituus 70-155mm + häntä 10-19mm

LISÄÄNTYMINEN: Kiima ympäri vuoden, 2-4 poikuetta vuodessa. Kantoaika21 vrk , jälkeläisiä poikueessa 5-7. Sukukypsä 5 viikon iässä.

ELINIKÄ: enintään 2 vuotta

Tiesitkö, että tunturisopuli on pohjoisen Fennoskandinavian ainoa endeeminen eli kotoperäinen nisäkäslaji? Sitä esiintyy vain Suomen Lapissa, Ruotsin ja Norjan tunturi- ja vuoristoalueilla sekä Venäjällä Kuolan niemimaalla.