Huuhkaja

ELINTAVAT

Perinteisimmin huuhkajan omana ympäristönä on pidetty laajoja havumetsiä, mutta niitä tavataan myös niin viljelysseuduilla, kuin merensaaristoissakin. Joitakin huuhkajia on asettunut asumaan kaupunkeihinkin. Ravinnon suhteen se ei ole nirso. Sille kelpaavat pienet ja keskikokoiset linnut (kanalinnut, varislinnut) ja nisäkkäät (jänikset, pikkujyrsijät, rotat). Huuhkajan pesä on usein maassa kallionulkonemalla ja samantapaisia paikkoja löytyy myös urbaanista ympäristöstä. Huuhkajat saalistavat pääasiassa aamu- ja iltahämärissä. Suomessa huuhkajia esiintyy koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Yleisin huuhkaja on Etelä- ja Länsi-Suomessa harvinaistuen pohjoista kohti.

SUOJELU

Huuhkaja on luonnonsuojelulailla rauhoitettu.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Huuhkaja on paikkalintu, joka viettää talvella aktiivista elämää. Huuhkajalla on kesäpukua tiheämpi höyhenpeite, joka eristää kylmältä. Huuhkajat myös varastoivat syksyllä rasvaa elimistöönsä vararavinnoksi sekä eristeeksi.

Huuhkaja

Bubo bubo

eagle owl

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 1600-4000 g, siipien kärkiväli 160-190 cm, naaraat kookkaampia kuin koiraat. Elinikä: rengastustietojen mukaan vanhin huuhkaja on elänyt 26-vuotiaaksi. Ranuan eläinpuiston vanhin huuhkaja on syntynyt v. 1982.

LISÄÄNTYMINEN: Naaras munii maalis-huhtikuussa 2-3 munaa, haudonta 32-36 vrk.

ELINIKÄ: Rengastustietojen mukaan vanhin huuhkaja on elänyt 26-vuotiaaksi. Ranuan eläinpuiston vanhin huuhkaja on syntynyt v. 1982.

Tiesitkö, että ennen avokaatopaikat tarjosivat huuhkajille ympärivuotisen ruokapöydän rottineen ja varislintuineen. Avokaatopaikkojen kieltäminen oli hyvä asia ympäristön kannalta, mutta niiden mukana huuhkajilta katosi tärkeä ravintokohde.