Lumihanhi

ELINTAVAT

Lumihanhi on yleinen laji Alaskassa, Kanadassa ja Siperian itäosissa. Euroopassa lumihanhia esiintyi alun perin vain Grönlannissa. Suomessa nähdyt yksilöt ovat todennäköisesti karkureita eurooppalaisista tarhoista tai muuttomatkallaan harhautuneita yksilöitä. Lumihanhi on pesinyt Suomessa ainakin 1980-luvulla pari kertaa. Kesäisin Lumihanhet viihtyvät matalaruohoisella tundralla mielellään veden äärellä. Kesän ruokavalioon kuuluvat ruoho ja juuret. Talvisin ne hakeutuvat rannikoiden viljelysmaille ja syövät lisäksi viljaa ja vihanneksia.

SUOJELU

Lumihanhikanta on maailmanlaajuisesti elinvoimainen.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Lumihanhet muuttavat talvehtimaan pohjoisilta elinalueiltaan koko Pohjois-Amerikan halki Yhdysvaltain länsirannikolle sekä Meksikoon.

Lumihanhi

Anser caerulescens

Snow goose

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 2,4-3,3 kg, siipien kärkiväli 135-165 cm.

LISÄÄNTYMINEN: Munia 4-5, haudonta n. 24 vrk. Itsenäistyy ensimmäisenä talvenaan, sukukypsä 2-vuotiaana.

ELINIKÄ:

Tiesitkö, että 1900-luvun alussa lumihanhi oli kuolla sukupuuttoon. Sen kannat ovat kuitenkin elpyneet voimakkaasti: nykyisin lumihanhia on jopa 6-7 miljoonaa, ja sen sanotaan olevan maailman runsaslukuisin vesilintu