Manuli

ELINTAVAT

Manulin eli aasialaisen arokissan luontaista elinaluetta ovat Keski-Aasian kivikkoiset arot ja ylängöt Iranin länsiosista läntiseen Kiinaan. Kotikissan kokoiset manulit eivät ole nopeita juoksijoita, vaan ne vaanivat saalistaan suojavärinsä turvin. Piiskujänikset eli pikat muodostavat suuren osan niiden ruokavaliosta, mutta niille kelpaavat myös muut jyrsijät, linnut ja hyönteiset.

Manuli on vannoutunut yksineläjä, jonka reviiri on pieneksi eläimeksi laaja – uroksilla jopa 98km2! Huonosti seuraa sietävän naarasmanulin kiimakin kestää vain 26-42 tuntia, joten hoppu on löytää parittelukumppani. Poikaset manulinaaras tekee suojaisaan luolaan. Syntyessään manulinpennut ovat sokeita ja avuttomia kuten muutkin kissaeläimet, mutta jo n. 4 kk ikäisinä ne metsästävät emonsa kanssa.

SUOJELU

Manuli on luokiteltu silmälläpidettäväksi lajiksi, jonka kantaa uhkaavat monet vaarat. Manulin hieno tuuhea turkki on tehnyt siitä suositun metsästyskohteen ja sen rasvaa käytetään itämaisessa lääketieteessä mm. paleltumien hoitoon. Suurimmat vaarat manulin selviytymiselle ovat kuitenkin maanviljelyksen aiheuttamia: kestämätön laidunnus kutistaa niiden elinalueita ja viljelysten suojaamiseksi tehtävät jyrsijämyrkytykset tappavat myös manuleita, joiden ruokavaliosta suuren osan muodostavat jyrsijät.

Manuleiden suojelemiseksi on perustettu kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on koota tietoa suojelun tueksi ja levittää tietoisuutta tästä salaperäisestä kissaeläimestä.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Manulit ovat hyvin sopeutuneet kylmään ilmastoon, ja niitä tavataankin vuoristoisilla alueilla jopa 5000 m korkeudessa. Manulilla on hyvin vahva, pitkä ja silkkinen turkki, joka on mahan alla ja jaloissa lähes kaksi kertaan niin pitkä kuin muualla ruumiissa. Turkki tulee tarpeeseen manulin väijyessä saalistaan Keski-Aasian ylänköjen hyytävässä talvessa. Muiden kylmän ilmaston eläinten lailla manuli vaihtaa turkkia kaksi kertaa vuodessa: talveksi kasvaa tuuheampi pidempi, kesäksi kevennetään varustusta.

Manuli

Otocolobus manul

Pallas's cat

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Ruumiin pituus 46-56 cm, paino n. 2,5,-4,5 kg

LISÄÄNTYMINEN: Manulin lisääntymisaika on helmi-maaliskuussa ja naaraan kiima kestää vain 26-42 tuntia. Naaras synnyttää kahdesta kuuteen poikasta huhti-toukokuussa. Poikaset ovat täysikasvuisia kuuden kuukauden ikäisinä ja lisääntymiskykyisiä n. 10 kk iässä.

ELINIKÄ:

Tiesitkö, että manulin pupillit supistuvat kirkkaassa valossa pieniksi ympyröiksi, toisin kuin muilla pienillä kissaeläimillä, joiden pupillit menevät viirulle.