Metsämyyrä

ELINTAVAT

Nimensä mukaisesti metsämyyrä viihtyy parhaiten erilaisissa metsäympäristöissä, etenkin sellaisissa joissa tiheä aluskasvillisuus tarjoaa suojaa ja ravintoa. Metsämyyrä syö pääasiassa erilaista kasvisravintoa, mutta myös esimerkiksi hyönteiset kelpaavat sille. Se tekee poikaspesänsä tyypillisesti koloon maan alle. metsämyyrä on monelle petoeläimelle yksi tärkeimmistä saaliseläinlajeista, ja pienellä metsämyyrällä onkin iso rooli ekosysteemissämme.

SUOJELU

Metsämyyrä on lajina elinvoimainen. Kannan koko Suomessa vaihtelee suhteellisen säännöllisellä, muutaman vuoden syklillä. Metsämyyrä on yleinen lähes koko Euroopassa.

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Lumipeite tuo metsämyyrille turvaa, ja ne tekevätkin ahkerasti käytäviä lumen pinnan alle.

Metsämyyrä

Myodes glareolus

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Vartalon pituus 6 - 14 cm, häntä selvästi vartaloa lyhyempi. Paino 13 - 35 g.

LISÄÄNTYMINEN: Lisääntymiskausi keväästä syksyyn, otollisissa olosuhteissa jopa vuoden ympäri. Tiineys kestää noin 3 viikkoa, mutta pituus vaihtelee hieman muun muassa ravitsemustilanteen mukaan. Poikasia syntyy yleensä kerralla 3 - 6 ja naaras saa useita poikasia vuoden aikana. Sukukypsä 1 - 2 kk iässä.

ELINIKÄ: