Piekana

ELINTAVAT

Hiirihaukan pohjoinen vastinlaji piekana elää avotuntureilla ja harvapuisissa metsissä. Suomessa se pesii koko Lapissa sekä harvakseltaan myös Oulun läänissä. Risupesänsä se tekee usein kallionkielekkeelle tai kiven päälle. Metsäisillä alueilla pesä on yleensä männyssä tai kuusessa. Piekana näkee avoimessa maastossa pesää lähestyvän tunkeilija jo kaukaa ja tekee tätä kohtaan valehyökkäyksiä.

SUOJELU

Piekana on rauhoitettu luonnonsuojelulailla

SOPEUTUMINEN TALVEEN

Piekanat saalistavat näkönsä avulla. Talvella niiden pääravintokohteet myyrät ja sopulit ovat hangen alla piilossa. Piekanat muuttavatkin etelään talveksi. Suomalaiset piekanat talvehtivat Keski- ja Itä-Euroopassa.

Piekana

Buteo lagopus

Rough-legged buzzard

LUOKKA:

LAHKO:

HEIMO:

KOKO: Paino 600-1300 g, siipien kärkiväli 125-150 cm, naaraat kookkaampia kuin koiraat.

LISÄÄNTYMINEN: Naaras munii touko-kesäkuussa 3-5 munaa, haudonta 28-31 vrk, myös koiras hautoo.

ELINIKÄ: Rengastustietojen mukaan vanhin piekana on elänyt 18-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että myyriin ja sopuleihin erikoistunut piekana pesii siellä missä ravintoa on runsaasti tarjolla. Munamäärä on suhteessa saaliin määrään ja huonon ravintotilanteen aikaan se voi jättää kokonaan pesimättäkin.