Suojeluohjelmat

Eläinten kasvattaminen ja kannan ylläpito tarhaolosuhteissa

Eläintarhoissa tapahtuvalla lisäännyttämisellä ja kannan ylläpidolla pyritään turvaamaan riittävän monimuotoisen kannan säilyminen kunkin eläinlajin osalla. Tällainen ihmisten hoidossa oleva, geneettisesti riittävän monimuotoinen kanta saattaa olla jonakin päivänä tärkeä esimerkiksi luontoonpalautuhankkeelle tai luonnonvaraisen kannan tilan parantamiseen tähtäävälle tutkimukselle.

Kannan ylläpito tarhaolosuhteissa edellyttää useiden eläintarhojen välistä yhteistyötä. Euroopassa yhteistyötä tehdään erityisen tiiviisti eurooppalaisen eläintarhojen ja akvaarioiden yhdistyksen, EAZA:n, jäsenten kesken, mutta eläintarhojen välinen yhteistyö on usein myös maailmanlaajuista.
Monilla eläinlajeilla on EAZA:n alaisuudessa oma kantakirjaohjelmansa tai sitäkin tarkemmin hallinnoitu ex situ -suojeluohjelma eli EEP -ohjelma. EEP-ohjelmaan kuuluvilla lajeilla on kullakin oma kordinaattorinsa, joka antaa suositukset eläintarhoille siitä, minkä yksilöiden tulisi lisääntyä keskenään ja minkä yksilöiden esimerkiksi muuttaa toiseen eläintarhaan. Tavoitteena on tällä tavoin ylläpitää sopivan kokoista, geneettisesti mahdollisimman monimuotoista kantaa. EEP-ohjelman sisällä voidaan tehdä yhteistyötä myös tiedonjaon, tutkimuksen ja muiden lajinen suojelun kannalta olennaisten aiheiden osalta.

Ranuan Eläinpuiston lajeista EEP-ohjelmiin kuuluvat jääkarhut, ahmat, sudet, saukot, dholet, myskihärät, vesikko, merikotka, manuli ja uusimpana oman ohjelmansa saanut tunturipöllö.
Lisäksi EAZA:n kantakirjaohjelmiin lajeistamme kuuluvat metsäpeura, ruskeakarhu ja ilves.