Eläinpuiston vuodenajat

Ranua sijaitsee subarktisella alueella, jossa on neljä toisistaan selkeästi erottuvaa vuodenaikaa: talvet ovat pitkiä ja lumisia, kesät lyhyitä ja valoisia, syksyt värikkäitä ja keväät lyhyitä ja intensiivisiä. Ranuan eläinpuisto tarjoaa erilaisia elämyksiä jokaisena neljänä vuodenaikana, ja siellä näkee aidossa ympäristössä – pohjoisen metsän keskellä – miten arktiset lajit ovat sopeutuneet vaihteleviin olosuhteisiin.

Talvi

Vain muutama eläinpuiston asukeista nukkuu talviunta. Monille arktisille eläimille, kuten jääkarhulle, talvi on vuoden parasta aikaa. Ne komeilevat paksuissa talviturkeissaan ja erottuvat selvästi lunta vasten päivän valoisina tunteina. Aikaisin laskeutuva pimeys tekee eläinpuistovierailusta jännittävän.

Kevät

Monet arktiset lajit lisääntyvät keväällä ja silloin ne ovat vilkkaimmillaan. Maaliskuussa maata peittää vielä paksu lumi, mutta eläimillä pöllöistä jääkarhuihin on jo kevättä rinnassa. Sudet ulvovat, ilvekset karjuvat ja ketut haukkuvat.

Kesä

Kesä on keskiyön auringon ja suloisten eläinlasten aikaa. Ranuan eläinpuistossa on arktisten eläinlajien poikasia lähes joka vuosi, ja lisäksi kesäisin avoinna olevassa kotieläinpuistossa voi ihastella maatilan eläinten poikasia, kuten vasikoita ja porsaita.

Syksy

Syksyllä eläinpuistoon voi tulla ruskaretkelle: alueella olevilla laavuilla voi levähtää nuotion ääressä ja paistaa vaikka makkaraa. Tällä ruskaretkellä sykähdyttävät luontoelämykset ovat taattuja. Vuorisudet, ilvekset, ketut ja naalit ovat jo vaihtamassa paksuun talviturkkiin, ja hirvieläimet ovat komeimmillaan suurine sarvineen.