Hilla-aika on juhlaa myös eläimille

Mehukas ja ravinteikas hilla kuuluu arvokkaimpiin luonnonmarjoihimme. Ranuan ympäristössä tätä marjaa kasvaa runsaasti, ja Ranua tunnetaankin Arktisena hillakylänä. Hillakausi huipentuu elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vietettäviin hillamarkkinoihin. 4.-5.8.2018 markkinoita vietetään jo 44. kerran.

Ihmisten lisäksi hilloista nauttivat tietysti myös luonnoneläimet, jotka viettävät juhlia jängillä heinäkuun lopusta elokuun loppuun. Hillalle persoihin eläimiin kuuluvat mm. hiiret, myyrät ja näädät, kettu ja sen pohjoinen serkku naali, supikoira sekä kurki, joka viettää kesänsä muutenkin suon tuntumassa. Ja ei pidä unohtaa karhua, jolle maistuvat hillan lisäksi kaikki muutkin marjat. Talven varalle rasvakerrosta keräävä karhu saattaa syödä vuorokaudessa jopa 20 kiloa marjoja.

Eläinpuiston eläimet saavat tietysti myös nautiskella metsämarjoista. Mustikkaa, puolukkaa, hillaa ja variksenmarjaa löytyy monesta aitauksesta. Marjoja saatetaan ostaa, ja lisäksi puisto saa lahjoituksena marjoja pakastimiaan tyhjentäviltä ihmisiltä –  onpa joskus mukana tullut pakastinkin.

Ranuan eläinpuiston alueen parhaat hillapaikat ovat hyvin eläintenhoitajien tiedossa. Heillä on omat reittinsä, joita pitkin kuljetaan puhdistamaan vesialtaita. Heinä-elokuussa taskuun napataan pussi, johon voi työn lomassa poimia mukaan välipalaa. Intendentti Mari Heikkilällä on yksi erityisen rakas hillamuisto, joka liittyy jo edesmenneeseen Manasse-jääkarhuun.

– Manassen viimeisenä kesänä toin kerran myös sille hilloja maisteltavaksi. Oli kyllä liikuttavaa ja vähän hassuakin, kun iso jääkarhu-uros otti hillan varovasti alahuulensa päälle ja oikein nautiskeli siitä.