Petolinnuilla onnistunut poikaskesä

Tänä keväänä Ranuan eläinpuistossa on jälleen koettu monta iloista perhetapahtumaa. Mieleenjäävimmät ovat olleet kanahaukan ja lapinpöllön onnistuneet pesinnät, ensimmäiset puiston historiassa.

Nyt poikaset saanut lapinpöllönaaras on jo 29-vuotias, ja inhimillisen erehdyksen vuoksi siltä jäi äitiyden onni melkein kokematta. 1980-luvun lopulla linnun saapuessa Ranualle sille tehtiin sukupuolenmääritys, jossa tulokseksi saatiin koiras. -Monet lintukoiraat ja -naaraat ovat ilmiasultaan samankaltaisia, joten niiden sukupuoli määritetään höyhenestä DNA-testillä, kertoo Ranuan eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä. – DNA-testi voi kuitenkin helposti antaa väärän tuloksen, jos näytteeseen on päässyt toisen eläimen DNA:ta vaikka näytteen ottaneen hoitajan käsistä.

Lapinpöllö sai vuosikausia nauttia tyttöystävien seurasta. Eräänä vuonna se kuitenkin alkoi rakentaa pesää naapurihäkin viirupöllön rakentaessa omaansa – ja kaikkien hämmästykseksi myös muni pesään. Uudelleen tehdystä DNA-näytteestä varmistui, että kyseessä olikin naaras. Samoihin aikoihin eläinpuistoon tuli hoivaeläimeksi luonnosta löydetty nuori lapinpöllökoiras, joka ei jostain syystä syönyt itsenäisesti. Kun tutkimuksissa siitä ei löydetty mitään vikaa, päätettiin kokeilla olisiko naaraspöllön esimerkistä apua. Kokeilu oli onni molemmille linnuille – Koiras alkoi syödä, ja naaras sai kaipaamansa poikaset.

Kanahaukan lisääntyminen tarhaoloissa on haastavaa, koska ne häiriintyvät äärimmäisen helposti ja lopettavat hautomisen. Tänä keväänä Ranualla hautominen kuitenkin onnistui, ja pesästä on kuultu piipitystä. Myös emolintujen käyttäytyminen kertoo selvästi, että pesässä on elämää. Lintujen herkkyyden vuoksi pesää ei haluta häiritä, joten poiaksten määrä ja sukupuolet ovat vielä arvoitus.