Ranuan eläinpuistossa syntyneet Dimi ja Mindi lasketaan isoina luontoon

Toukokuussa syntyneet metsäpeuranvasat Dimi ja Mindi viettävät huolettomia lapsuuspäiviä emojensa kanssa Ranuan eläinpuiston metsäpeura-aitauksessa. Niillä on tulevaisuudessa tärkeä rooli peurakannan palauttamisessa Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Olemme mukana MetsäpeuraLIFE -hankkeessa

Eläintarhojen suojelutehtävään kuuluu uhanalaisten luonnoneläinten kantojen vahvistaminen siirtoistuttamalla tarhassa syntyneitä yksilöitä luontoon. Ranuan eläinpuisto on mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, jonka tavoitteena on saada aikaan muutaman kymmenen yksilön kasvava lauma Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistojen ympäristöön. Hankkeen kesto on 2016-2023, ja sen puitteissa Ranualta on jo siirretty ensimmäiset peurat totutustarhaan Ähtärin seudulle.

Ranuan peurat pioneereja

Ranuan peurat olivat ensimmäiset totutustarhoihin siirretyt eläimet. Kaksi nuorta vaadinta matkasi Ähtäriin heti, kun totutustarhat avattiin marraskuussa 2017. Totutustarhoissa on sekä eläintarhoissa syntyneitä että villejä peuroja, ja niiden vasojen odotetaan tuovan vahvistusta luonnon peurakantoihin mutta myös lisäävän eläintarhoissa kasvatettavien metsäpeurojen geneettistä monimuotoisuutta – kaikki eläintarhoissa olevat peurat kun ovat lähtöisin pienestä määrästä yksilöitä. Tänä keväänä totutustarhoihin syntyivät jo ensimmäiset vasat, jotka vapautetaan Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoihin, kun ne tulevat omillaan toimeen.

Tavoitteiden toteutumiselle hyvät mahdollisuudet

MetsäpeuraLIFE -hankkeen tavoitteiden saavuttamiseen on hyvät mahdollisuudet. Suomenselkä kuuluu metsäpeuran alkuperäisiin elinympäristöihin, ja siellä on tällä hetkellä 1300 metsäpeuran kanta. Nykyinen kanta sai alkunsa yli 30 vuotta sitten tehdyistä vastaavanlaisista siirtoistutuksista.

Lue lisää MetsäpeuraLIFEstä hankkeen omilta sivuilta